Cropped Ema Luka Logos_white
0
Vaša košarica je prazna.
Mobilna aplikacija Igroteka, ristanec narisan na asfaltu, google play in appstore

Prenesite si mobilno aplikacjo Igroteka

IGROTEKA,

IGRAJMO SE!

V knjižnici predlogov in idej kaj početi z otrokom boste obudili spomine na igre, ki ste se jih sami igrali v vaši mladosti. S podrobnimi opisi in navodili vas vodimo skozi pravila iger. Z našo digitalno verzijo Igroteka ne boste nikoli ostali brez idej. Ohranite otroka v sebi in vsak dan vsaj 30 minut namenite igranju s svojim otrokom. Verjemite, otrok vam bo hvaležen in tudi vi se boste bolje počutili.

Pred namestitvijo mobilne aplikacije preverite pogoje, ki jih opredeljujemo v politiki zasebnosti in odgovornosti

Za lažjo preglednost so igre smisleno organizirane v kategorije.

Filter: KATEGORIJE
Bibarije
Bibarije so odlične povezovalne igre med staršem in otrokom, ki vključujejo ritmično besedilo in dotike. So vrsta gibalnih iger in komunikacijska oblika. Primerne so za otroke od prvih mesecev otrokove starosti. Bibarije izvajamo s pomočjo ritmičnih besedil, nagajivk ali izštevank.
Na prostem
Otrokom narava predstavlja neverjetno igrišče, zato je pomembno, da otroka vsakodnevno spodbujate k igri v naravi oziroma na prostem. V tej kategoriji je zato kar največ idej, kaj početi z otrokom na prostem.
Izdelaj si
Spodbujanje ustvarjalnosti pri otroku vpliva na več področji tako na intelektualno, čustveno kot tudi zdravstveno področje. Pomembno je, da otroka pri tej igri prepustimo njegovi dimišljiji in ga pri tem spodbujamo in večkrat pohvalimo. S tem bomo krepili njegovo voljo in samozavest.
Vozimo se v avtu
Vedno je dobro biti pripravljen, kadar nas čaka dolgo družinsko potovanje. Skupaj z otroci si lahko z igro krajšamo čas med potovanjem. V tej kategoriji so zbrane igre, ki so primerne za igranje v avtu ali na avtobusu.
V restavraciji
Kategorija ponuja igre, ki so primerne za igranje v restavraciji. Igre, ki vas bodo rešile iz neugodnih situacij in s katerimi boste lahko ublažili nemirnost otrok, vse dokler ne bodo dobili naročene hrane.
Za lahko noč
Večerna igra otroka sprosti in ga razbremeni dnevne napetosti in tako pripomore k boljšemu in mirnejšemu spancu. Preverite, kje v večerni rutini lahko vključite večerno igro, ki naj traja nekje med 5 do 10 min. Pravljica pa naj bo seveda zadnje dejanje, da se otrok popolnoma umiri in pripravi na spanje.
Kopanje v kadi
Popestrite in podaljšajte otroško veselje v kadi.
Dež
Deževni dnevi so dobra priložnost za zabavne igre. V ospredje pridejo predvsem raznorazne družabne igre, ustvarjalne igre in igre, ki krepijo otrokovo domišljijo.

            Pozitivni učinki igre

Ali veste, zakaj je igra pomembna za otroka?

Igra je za otroke zelo koristno, saj jim daje priložnosti, da se učijo, da spoznavajo kdo so, kaj zmorejo in kako naj se vključujejo v svoje primarno okolje. Starši pogosto napačno razumejo igro vedoč, da je to otrokova domena in da se jim ni treba vključevati v igro z otrokom. Pomembno je iz več razlogov, da se straši vključujete v igro s svojimi otroki. Igra vzpostavlja odnose in močne vezi med družinskimi člani.

Kot starš dveh otrok sem dnevno deležen otroške radovednosti in energičnosti, ki izžareva iz otroških oči. Igra je za otroka izrednega pomena, preko igre se otrok uči socialnih pravil, uči se prilagajanja ter upoštevanja čustev drugih in razvija pripadnost skupini. Otrok se skozi igro uči, kdo so, kaj zmorejo. Igra otroku omogoča razumevanje in osmišljanje tega, kar se nauči preko lastnih idej, občutkov in odnosov z drugimi. Nekatere višje miselne sposobnosti se brez konstruktivne socialne interakcije niti ne morejo razviti. Že zelo majhen otrok se je do neke mere sposoben samostojno zaigrati, a težnja po usvarjalni igri sčasoma izzveni, če je odrasli ne spodbujajo. 

Čeprav je vsaka oblika igre za otroka izrednega pomena, pa ima igra starša z otrokom prav posebno mesto, saj je otrok na ta način izpostavljen aktivnostim v t.i. območju bližnjega razvoja (torej aktivnostim v sodelovanju s sposobnejšim od sebe), takrat pa je interakcija najučinkovitejša oziroma ima najugodnejše vplive na otrokov razvoj. Skozi igro starša z otrokom vzpostavljata topel odnos, kar krepi družinske vezi. Hkrati se ustvari zaloga pozitivnih čustev in občutkov, ki so nam v pomoč ob nesoglasjih. Igra z odraslimi obogati otrokov besedni zaklad, otroci se učijo izražati svoje potrebe, čustva in misli. Študije kažejo, da so otroci bolj ustvarjalni in imajo manj vedenjskih težav, če starši z njimi sodelujejo v domišljijski igri. 

Kaj pa pravijo naključni uporabniki o mobilni aplikaciji Igroteka?

John Doe
John Doe
Read More
Igroteko zelo radi uporabljamo v avtomobilu, predvsem kadar gremo na morje.
John Doe
John Doe
Read More
Fenomenalna zadeva. Uporabljam skoraj vsak dan.
John Doe
John Doe
Read More
Igroteka je odlična mobilna aplikacija.
John Doe
John Doe
Read More
Človek se kar enostavno znajde v aplikaciji, je dobro zasnovana in prijazna do uporabnika. Najdem takoj vse
Previous
Next